Microsoft SQL Server, dünya genelinde şirketler ve KOBİ’ler tarafından veritabanı yönetimi için kullanılıyor. Kaspersky araştırması, Microsoft SQL Server'ın süreçlerini kullanan saldırılarda bir artış eğilimi olduğunu ortaya koydu. Eylül 2022'de saldırıya uğrayan SQL sunucularının sayısı geçen yılın aynı dönemine göre %56 artarak 3 bini geçti. Söz konusu saldırılar Kaspersky Endpoint Security for Business ve Managed Detection and Response tarafından başarıyla tespit edildi.

Saldırıların sayısı geçtiğimiz yıl kademeli olarak artarken, Nisan 2022'den bu yana Temmuz ve Ağustos aylarındaki hafif düşüş haricinde 3 binin üzerinde kaldı.

Kaspersky Güvenlik Operasyonları Merkezi Başkanı Sergey Soldatov, şunları söyledi: “Microsoft SQL Server'ın popülerliğine rağmen, şirketler bu yazılımla ilişkili tehditlere karşı koruma sağlamak için yeterli önceliği vermiyor olabilir. Kötü niyetli SQL Server süreçlerini kullanan saldırılar uzun süredir bilinse de, saldırganlar tarafından şirketlerin altyapısına erişim için kullanılmaya devam ediyor.”

 

Sıradışı bir vaka: PowerShell scriptleri ve .PNG dosyaları

Kaspersky uzmanları, en ilginç Yönetilen Algılama ve Yanıt olaylarına odaklanan yeni raporda sunucu aracısı tarafından yürütülen bir komut zinciri olan Microsoft SQL Server iş yüklerini kullanan bir saldırıya odaklandı.

Soldatov, şu yorumda bulundu: “Söz konusu vakada saldırganlar, PowerShell aracılığıyla kötü amaçlı yazılımları çalıştırmak için sunucu yapılandırmasını değiştirmeye çalıştı. Güvenliği ihlal edilmiş SQL Server, harici IP adreslerine bağlantı oluşturan kötü amaçlı PowerShell komut dosyalarını çalıştırmaya çalışıyordu. Bu PowerShell scripti, PurpleFox kötü amaçlı yazılımının davranışına çok benzeyen ‘MsiMake’ atfını kullanarak IP adresinde .png dosyaları şeklinde gizlenen kötü amaçlı yazılımı çalıştırıyordu.”

Yönetilen Algılama ve Yanıt raporunun tamamını okumak için Securelist.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş: